Foodspecialist beurs

Voor het eerst van mijn leven naar een vakbeurs

14 september 2023

Door: Erik Hoogink

De beurs van verwondering

Het was op een woensdagmiddag. Voor het eerst van mijn leven naar een vakbeurs en niet zo maar een vakbeurs. De grootste slagersvakbeurs van Europa, De Slavakto. Als leerling slager van 15 jaar oud keek ik mijn ogen uit. In de dorpsslagerij waar ik werkte stond een schotelcutter,  waar volgens mij nog geen 30 kilo vlees in kon, en een gehaktmolen met een kop met een diameter van 10 cm. Maar hier op de Slavakto zag ik cutters zo groot dat er makkelijk 300 kilo in kon en een gehaktmolen met een kop zo verschrikkelijk groot. Ik zag de vakwedstrijden voor vleeswaren, met tientallen soorten worst met namen waar ik nog nooit van had gehoord. Beeldhouwwerken van vet gemaakt, onder andere een Romeinse strijdwagen met paard.  En natuurlijk de grote stands van verschillende grossiers. De beurs was voor mij een dag van verwondering.

Die verwondering heb ik helaas nooit meer gevoeld bij het bezoeken van volgende beurzen.

De volgende grote beurs bezocht ik als leerling van de Slagers Vakschool. Nog steeds onder de indruk van al die grote machines, maar als jonge “vakman” heb je aandacht voor de vakwedstrijden. De ingezonden vleeswaren en worsten werden met een “kenners” oog van een 18 jarige gecontroleerd, het garneerwerk met spek kritischer bekeken, de beeldhouwwerken op detail beoordeeld.

Iedere volgende beurs kende voor mij andere aandachtspunten. Dit verliep van het maken van VK’s en PK’s (wat vakjargon is voor vlug klaar en panklare artikelen), kruiden, specerijen en hulpstoffen, naar weegschalen en snijmachines tot later winkelinrichting en toonbanken.

Maar de tijd veranderde. Onze klanten veranderden dus pasten de slagers zich aan. De vakbeurzen pasten zich aan, aan de wensen van de slagers. De supergrote machines kom je niet meer tegen op slagersbeurzen en de stands zijn kleiner geworden.

Maar wat altijd gebleven is, is het samenkomen van de markt van aanbieders en afnemers. Waar vroeger de nadruk lag op hardware en producten is het nu kennis. De aanbieders van technieken voor energiebesparing, milieuvriendelijke bedrijfsvoering, veilig IT-beheer krijgen nu aandacht. Het zijn zomaar een paar zaken die aandacht verdienen en krijgen.

Zijn het niet de aanbieders dan zijn het de collega’s die op verschillende terreinen al ervaring hebben opgedaan. De beurs is nog steeds een samenkomst van vraag en aanbod. De vraag is anders geworden, het aanbod is anders geworden, maar het persoonlijke contact leidt tot nieuwe inzichten en nieuwe ideeën.

Soms, heel soms praat je met bedrijven en met collega’s met een fantastisch idee of met bijzondere ervaringen, dan raak je weer net zo verwondert als die leerling slager van 15 jaar oud. Verwondert over wat er te koop is, maar vooral over alle kennis die toegankelijk is en mogelijkheden die hierdoor ontstaan.