Column vakblad  december 2021

31 januari 2022

Door: Erik Hoogink

Hij verkoopt gewoon mijn salade!!

Hij verkoopt gewoon mijn salade!!

Het was donderdagmiddag, de dag voor Kerst. Onze winkel was prachtig versierd. Het was de voorbije jaren traditie geworden dat we op sinterklaasavond de winkel omtoverden in een groot kerst wonderland. In de etalage stonden drie echte kerstbomen, rijkelijk bestrooid met nepsneeuw. In de winkel een grote kerstboom met tientallen lampjes. Boven de toonbank guirlandes van kersttakken met verlichting. Onder de guirlandes hingen grote rode kerstklokken. Iedere avond voor het naar huis gaan doofde ik de hoofdverlichting en genoot ik van de versieringen en de lichtjes die een feeëriek beeld gaven.

Begin december werden de kerstbestellijsten uitgedeeld en de bestellingen opgenomen. Mevrouw de Ruijter stond altijd heel lang na te denken wat ze wilde eten om vervolgens een lenderollade en 7 konijnenpoten te bestellen, ieder jaar hetzelfde. Mevrouw De Geer bestelde ieder jaar kalkoenpoten, mevrouw In’t Veld drie kilo kalkoenfilet. Laat ik het er op houden dat veel van onze klanten van tradities hielden.

Ook traditie was om 23 december na sluitingstijd met elkaar patatjes eten en dan aan de slag om alle bestellingen klaar te maken. In de werkplaats werden de fondue-en gourmetschotels gemaakt, in de winkel werden de bestellingen klaargemaakt. Het waren veel bestellingen heel veel. Om 4 uur ’s nachts was de laatste bestelling gereed. Laarzen aan, schoonmaken en de winkel schrobben.

Even snel naar huis, even badderen, niet gaan zitten anders val je in slaap. Tandjes poetsen, scheren, haartjes kammen. Snel een ontbijtje achter de kiezen en weer naar de zaak.

Om acht uur stonden de klanten al op de stoep.  Tot na de middag bleef het druk. De kassalade twee maal moeten leegmaken, het was een topdag, het was een topkerst. Een dag van verwondering over een klant die het vreemd vindt dat de hazenbouten op zijn, de klant die met groot gemak voor meer dan vijfhonderd  gulden vlees koopt en de klant die de mooi opgemaakte gourmetschaal op zijn kant een tas inschuift.

Maar nu was het middag, de toonbank is vrijwel leeg. de klantenstroom was opgehouden en nu druppelde het nog na. Een vergeten boodschap, te weinig besteld of helemaal vergeten te bestellen. Daar werd ik dan weer blij van. Een klant begeleiden in aankopen van mijn restanten. De klant tevreden met een compleet kerstdiner en ik blij omdat de koelcel nog leger werd.

De laatste bestellingen staan in het hoekje van de toonbank te wachten tot ze opgehaald worden. Onze eigen bestelling stond er ook bij; een opgemaakte salade voor 6 personen.

Mevrouw Van de Berg komt overhaast de winkel binnenrennen. Slager ik ben helemaal vergeten dat ik tweede kerstdag nog visite krijg, heeft u nog een salade of zo? Mevrouw Van de Berg u heeft geluk, ik heb nog 1 salade voor 6 personen.

Op de achtergrond hoor ik mijn vrouw zeggen: hij verkoopt gewoon mijn salade!!