wit tegeltje met blauwe tekst

Het is een vreemde tijd. Oorlog in het Midden-Oosten, oorlog in de Oekraïne, oorlog om grondstoffen op het Afrikaanse contingent, en in Nederland is de maatschappij gepolariseerd.

12 oktober 2023

Door: Erik Hoogink

Ik heb gelijk

Het is een vreemde tijd. Oorlog in het Midden-Oosten, oorlog in de Oekraïne, oorlog om grondstoffen op het Afrikaanse contingent, en in Nederland is de maatschappij gepolariseerd.

Sla de krant open, zet de tv aan, luister naar de radio en je krijgt de indruk dat het einde der tijden nadert. De politiek is niet meer het huis van de democratie waar met wijsheid en respect geregeerd wordt. Partijen en politici zijn niet meer bezig om te zoeken naar oplossingen van problemen, maar met het zoeken van alles wat een ander fout heeft gedaan.

Ja, er zijn fouten gemaakt en er worden fouten gemaakt en er zullen fouten gemaakt worden. Is dat nieuw? Er is een oud gezegde dat ieder volk de regering krijgt die het verdient. Of is het andersom, krijgt iedere regering het volk wat hij verdient?

We worden geregeerd door de Staten-Generaal, de gezamenlijke Eerste en Tweede Kamer, door politici die ons worden gekozen. Wij gaan ervan uit dat het oprechte, keurige mensen zijn die het beste voor hebben, met ons de kiezers. Ze hebben mooie plannen opgeschreven in partij-programma’s en dan? Dan gaan ze in zoveel mogelijk praatprogramma’s zitten om te vertellen wat de anderen fout doen.  Worden ze gekozen, zitten ze op het pluche, mogen zeggen wat ze willen zonder wat men noemt: last en ruggespraak. Spreekwoordelijk maken ze elkaar uit voor rotte vis en vinden het vervolgens vreemd dat het volk de politiek wantrouwt.

Het gaat er toch niet om wie er gelijk heeft? We hebben allemaal gelijk. Dat is democratie. We luisteren naar elkaar en zijn bereid onze standpunten te herzien. Jouw gelijk is net zo gelijk als mijn gelijk. Samen moeten we eruit komen. Niet door de grootste mond te hebben maar door de grootste oren te hebben.

Iedere politieke partij heeft standpunten die ik niet goed vind, maar diezelfde partijen hebben ook standpunten waar ik wat goeds in zie.

Binnenkort mogen we kiezen, stem op de persoon en de partij waar je vertrouwen in hebt. Stem niet op een persoon of partij omdat je een hekel hebt aan die ander. Die ander wordt gekozen door je buurman of buurvrouw, je vriend of vriendin, je collega of door je familie. Daar heb je toch ook geen hekel aan, ze hebben net zo gelijk als jij?