In de wintermaanden wordt meer rundvlees gegeten
Slager een vak met toekomst
Het jaar is al voor ¾ voorbij. De laatste 3 maanden zijn begonnen. Traditioneel belangrijke maanden voor de slagers. In de wintermaanden wordt meer rundvlees gegeten. Uit de tijd dat ik mijn winkel had waren we aangesloten bij de Topslager organisatie. Ieder jaar werd het najaar ingeluid met acties voor rundvlees. Ieder jaar ook met dezelfde slogan; “de R is weer in de maand, de R van rundvlees”. De reclamebedenker bij bureau Topslagers was niet bijzonder creatief.
Voor veel slagers is rundvlees het product waar ze het meeste liefde voor hebben. Waar twee of meer slagers samen zijn wordt er gepraat over vlees. Over vleesrassen, over hoe mooi het ambacht vroeger was met het zelf slachten, de kwaliteit van het vlees. Die liefde en passie is voornamelijk voor rundvlees en veel minder voor varkensvlees of kip. Ik heb nog nooit twee slagers een lang gesprek horen voeren over lekkere kippetjes. Nou, toch wel, maar dan bedoelden ze geen hennen en hanen.
De consumptie van rundvlees is door de jaren heen veranderd. Kwam er vroeger een pan met stoofvlees op tafel daar zijn het nu een bieflapje, een hamburger of een steak.
In de afgelopen 17 jaar is de consumptie per hoofd van de bevolking 900 gram gedaald gerekend in karkas gewicht. Dit volgens Wakker Dier en Wageningen Economic Research. Zij gaan hierbij uit dat van het karkas 50% geconsumeerd wordt. De echte daling is dus 450 gram per hoofd van de bevolking. De totale bevolking is in 17 jaar gestegen met ca. 1,2 miljoen mensen. De totale consumptie is dan gestegen met 4,6 miljoen kilo.
Het praten en discussiëren over vlees is dan ook terecht. De branche, de veeteelt kan niet onbeperkt uitbreiden. Uit de berekening blijkt ook dat het ambacht nog toekomst heeft. Ook al gaat de rundvleesconsumptie met 1 kilo dalen dan nog zal de totale consumptie de komende jaren stijgen. We blijven dus vakmensen nodig hebben die met liefde en passie over het ambacht kunnen praten. Dus praat niet alleen met je collega’s, maar met je kinderen en kleinkinderen over het mooie ambacht wat toekomst heeft.